maandag 12 april 2010

Ken je buurman

Verscholen achter het veilige, alles wat er in je opkomt verschijnt in de één nog mooier geformuleerde zin dan de andere. Onzin of geen onzin je voert het allemaal in hopend dat er word gereageerd en als het meezit ook nog een beetje spannend ook.

Niet wetend tegen wie of wat je “praat” typ je er op los wat er maar een beetje leuk kan zijn.
Vooral niet teveel waarheid moet er inzitten en zo goed mogelijk voor de dag komen.
De vraag is dan, werkt dit wel?

Internet is vandaag de dag één van de makkelijkste communicatiemiddelen die er is.
Een groot voordeel hiervan is dat je onherkenbaar bent, je kunt jezelf zo goed over laten komen als je wil om bij de ander in de smaak te kunnen vallen.
Waarom niet soms gewoon een beetje liegen of een beetje dingen verdraaien? Niemand die erachter komt. Het grote voordeel is ook meteen het grootste nadeel. Is het eigenlijk wel een 18 jarige jongen aan de andere kant of is het één of andere kerel die het leuk vind om met minderjarige meisjes te “praten”. Geen gevoel, geen betekenis, niks van dat alles zit erin.
Het hele gevoel van passie en liefde wat je in een “face to face” gesprek kan hebben is er helemaal uit.

Maar het is niet allemaal één groot nadeel. Gezamenlijk treur je over een wereldramp, en haal je geld op met behulp van allemaal middelenDe media is daarin dan weer erg belangrijk, en publieke internet sites zoals hyves kunnen daar ook in helpen. Er word een mailtje rondgestuurd en dat verspreidt zich door het hele netwerk. Internet zorgt dan ineens voor broederschap en liefde, maar na een maandje of hooguit twee, spreek je elkaar er niet meer over en gaat het leven van individualisme meer verder.
Maar toch kent het ook weer gevaren, die helaas vaak genoeg onderschat worden.
Een recent voorbeeld is de komende voetbalwedstrijd deze maand tussen aartsrivalen ajax en feyenoord. Er worden allerlei acties en gewelddadige uitingen gedaan op het internet en er worden dingen afgesproken om vooral zo veel mogelijk troep aan te richten.
(bron http://www.geenstijl.nl/archives/images/bloodysunday.jpg)
Dat is dus een voorbeeld van een minder goed aspect van de moderne communicatiemiddelen van tegenwoordig. Ben je nog wel veilig achter je computer, kijkt er niemand met je mee? Het kan tegenwoordig allemaal en het gebeurd voordat je er erg in hebt.

De samenleving raakt steeds meer gericht op het individu en de privacy en waarheid worden steeds meer geschonden.
Wat kan nog wel en wat niet? Wat is over de grens en wat niet? Er is niemand die dat bepaald of in de gaten houd. Voor je het weet staan je privé foto’s op het internet en geniet half Nederland ervan. Nog een voorbeeld is de zo bekende datingsites. Je komt je ware man tegen en raakt daarmee in contact en je verteld hem alles wat in je opkomt.
Dan is de eerste date daar, en het was toch niet van wat je verwachtte. Het tegengestelde van wat je had gehoopt kom je tegen en het loopt uit op een flater.

Conclusie die ik tenslotte trek is dat de samenleving lijkt sociaal te zijn door al de mooie sites waar iedereen elkaar ontmoet en het zo gezellig heeft. Maar schijn bedriegt, want eenmaal in de echte wereld blijkt het toch allemaal één individualistisch zooitje te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten